KAMS gammal traditionell fäbodmat recept från Ragunda-Böle
Varje sommar brukar köerna vara långa här i våran vackra Ragundadal när Kams finns till försäljning. Vad jag vet tycker våra turister att det är en väldigt konstig sammansättning och kanske inte rikltigt så uppskattad som av oss som har fått med traditionen sedan barnsben. Här kommer vårat favoritrecept från Böle by
SÖTOST (ett måste kamsen kokas sedan i vasslen, spadet från osten)
3 liter 3% mjölk (slå i en skvätt ovispad vispgrädde) värmes till kokpunkt
3 ägg + 0,5 liter filmjölk vispas och hälles i mjölken
1 dit hel kanel
1 tsk salt
2 msk socker
2 msk sirap ringlas över osten i slutet av kokningen
Sjudes ca 1 timma, lägg sedan i en kökshanduk och sila av vasslen,
KAMS
1 liter mjölk 3%
150-200 gram messmör
3 tsk salt
1 kg kornmjöl
0,5 kg vetemjöl
0,75 dl sirap
gör en deg och kavla , ta ut plättliknande 0,3 cm rundlar lägges i den kokande vasslan och ta upp när de flyter.
FÄRSKOST
Ostlöpe + 3% mjölk gör enligt beskrivningen på flaskan ( OBS KYLES SNABBT!!!!!!!)
Servera KAMSEN med sörost, färskost, messmör och smör.
Bilden från Tjärbodarnas fäbodvall som varit i bruk sedan 1600-talet (känd även att Ivar Lo Johansson bodde där 2 sommrar på 1920 talet och skrev sin debutroman Mona där)
Kommentarer
Postat av: olog gisslen
MMmmmm maste prova att laga själv ser verkligen gott ut...
Trackback