THAILAND 2011 med Monica första stopp Koh Lanta med PhiPhi
En tidig morgon i slutet på april står min resväska av största modell färdigpackad på gården för att med hjälp av maken få skuts till närmaste flygplats Östersund-Åre (biljett 720 kr tor), för att någon timma senare åka med SAS till Arlanda. Där skulle jag vänta in Monica och slå ihjäl 3, 5 timmar på flygplatsen, KL 14,30 lyfter vi med Thaiair (4900 kr tor) (slitna äldre flygplan mellan Arlanda-Bangkok) för massor av timmar i flygstolen som är väl tilltagen så även om jag vore 3 dm längre skulle sitta någelunda bekvämt, stödstrumporna satt på plats innan vi klev på planet.
Efter 11-12 timmar med en trevlig kille norrifrån klev vi av planet för att byta till inrikes Bangkok-Krabi och åka med båt sista biten Krabi till Koh Lanta svenskarnas ö i Thailand, båten visade sig bli en miss så vi hamnade i en fullpackad minibuss (80 kr med bussen två timmar och två färjor) men fram kom vi till vårat fina hotell på Long Beach "Lanta Casuarina beach & resort " som vi betalat 120 kr natten genom Agoda ink frukost. Efter att ha stoppat in vårat bagage ger vi oss ut för att hitta en Seven eleven för att köpa telefonkort innan vi kommer fram möter vi våra vänner Janne & Annica (www.Lantarentestate.com) från sverige som kommer susande på sina moppar. Vi åker med tre-hjulig tuktuk till deras gode vän Bob´s reggibar där vi drack våran första Singha öl för resan, där åt vi även friderice med kyckling.
VANESSA VICTORIA nybliven gudmor till henne i Tallinn
Att vara Gudmor & gudfar (faddrar) är ett livslångt åtagande. Att bli fadder i dag innebär inte att man ska ha ansvar för barnet om föräldrarna avlider, men på 300 talet var det en viktig orsak att kristna matyrers barn behövde tas om hand om föräldrarna dog. En fadder ska vara döpt och vilja delta i barnets kristna fostran men inget krav på att faddern ska vara aktivt troende, det finns inte heller något krav på att tillhöra Svenska kyrkan men det rekomenderas. Lilla Vanessa är döpt i Svenska S:t Mikaelskyrkan ( Rootsi- Mihkli Kogudus ) i Tallinn
KAMS gammal traditionell fäbodmat recept från Ragunda-Böle
Varje sommar brukar köerna vara långa här i våran vackra Ragundadal när Kams finns till försäljning. Vad jag vet tycker våra turister att det är en väldigt konstig sammansättning och kanske inte rikltigt så uppskattad som av oss som har fått med traditionen sedan barnsben. Här kommer vårat favoritrecept från Böle by
SÖTOST (ett måste kamsen kokas sedan i vasslen, spadet från osten)
3 liter 3% mjölk (slå i en skvätt ovispad vispgrädde) värmes till kokpunkt
3 ägg + 0,5 liter filmjölk vispas och hälles i mjölken
1 dit hel kanel
1 tsk salt
2 msk socker
2 msk sirap ringlas över osten i slutet av kokningen
Sjudes ca 1 timma, lägg sedan i en kökshanduk och sila av vasslen,
KAMS
1 liter mjölk 3%
150-200 gram messmör
3 tsk salt
1 kg kornmjöl
0,5 kg vetemjöl
0,75 dl sirap
gör en deg och kavla , ta ut plättliknande 0,3 cm rundlar lägges i den kokande vasslan och ta upp när de flyter.
FÄRSKOST
Ostlöpe + 3% mjölk gör enligt beskrivningen på flaskan ( OBS KYLES SNABBT!!!!!!!)
Servera KAMSEN med sörost, färskost, messmör och smör.
Bilden från Tjärbodarnas fäbodvall som varit i bruk sedan 1600-talet (känd även att Ivar Lo Johansson bodde där 2 sommrar på 1920 talet och skrev sin debutroman Mona där)
RIDLÄGER 14 åriga tjejer 1974 och 2011
Vem är inte avundsjuk på Anna, Mikaela, Rebecka och Sandra som i morgon åker på ridläger till Ulla Ågebrant Pålsson Björkbacka gård utanför Albacken. 1974 när jag själv var 14 år åkte Eva "sjöberg" och jag på en veckas oförglömligt ridläger i Åkersjön, jag fick den stora äran att rida den 5 åriga Connemaraponnyn Lunde Charm från Sundsvall som sedemera tävlde framgångsrikt i hoppning ända upp till SM nivå. Vi bodde på Fjällhotellet och tre ofrivilliga avsittningar bjöd mig Charm på, vi hade disco en kväll när det spelades Ballrom blitz med Sweet och vi dansade som besatta till. Till och med namnen på hästarna finns fortfarande kvar i mitt minne. Teddy, Freddy, Lillraketen, Dunette, Gaspucha, Lord XX, Persan, Missisippi, Alka, Prince, Pommac, Nooreen, Apache, Sammy, OSV. Hoppas att dessa unga tjejer har samma oförglömmliga läger som jag hade två sommrar i Åkersjön
Hästarna Sommaren 2011
Hemma i hage går Hortensia högdräktig och vi väntar tillökning i slutet av Juli. En av mina vänner har spått ett hingstföl i år igen, hon kollar på formen av magen och säger att hittills har det alltid stämt, hon sa att det enda hon var osäker på var att Hortensia inte stod riktigt som hon skulle göra. Om det stämmer med ett hingstföl så är det nog en fux med bläs och ett vitt bakben det är vad jag tror. Förslagen på namn är Viol. Vallmo, Vildros, Veronika, Vitsippa , Vitklöver, få se om det dyker upp fler på W. Cactus håller på att se ut som en riktig häst nu, runt 159cm och väldigt valpig ännu, skönt att han har slutat resa sig när han blev kastrerad. I Sundsvall 17-19 Juni är det stora Dressyrtävlingar och då ska Channon 1082 starta där, tyvärr är det min jobbarhelg och i semestertider går det inte att vara ledig. Petronella håller på att skrittas i skogen av sin Anna för att så småningom komma att börja ridas igen efter en lång igångsättning för att stärka sin trasiga skadade sena. Fiona är hos de duktiga systrarna Edvardsson för att Sara ska rida henne i sommar och eventuellt prova tävla henne lite och se om vi kommer att hitta en lämplig köpare till henne, Anna är alldeles för oerfaren att rida och utbilda en häst ännu.
Channon
Detta är den fina avelshingsten Channon 1082 som är pappa till våran Cactus, han har vinster och placeringar i svår dressyr. En alldeles underbar bild , vem skulle inte kunna tänka sig galoppera i strandkanten.
DUKAN DIET Thailand och Tallinn
Nu har jag frossat alldeles för mycket för att inte några kilon har smygit sig tillbaks igen, I Thailand drack vi den goda ölen Singa och drack melondrinkar och att inte föglömma Mojito.
Jag älskar den Thailänska maten och är otroligt förtjust i räkor.
Löparskorna och mina nyköpta träningskläder ligger och väntar på mig i garderoben, ska bara bli av med mitt onda i halsen sen ska jag ta nya friska tag igen
TALLINN 2011 ESTONIA
Kom hem här om dagen från ett underbart Tallinn med många trevliga minnen i behåll.
En rundvandring med skräckblandad förtjusning när vi hittade ett litet Café högst uppe
på muren där jag intog en cider/öl med mitt sällskap, en pärs att ta sig upp med trapsteg på ca 60 cm höga.
fanns en tross att hålla sig i. Ingen tordes inta mer än var sitt glas på detta ställe.
Restaurang OLDE HANSA är ett kärt besök varje gång jag åker till Tallinn det är som att förflytta sig flera hundra år tillbaks i tiden, maten som serveras är från 1300-1400 talet, servitriserna har tidtypiska dräkter, ingen potatis finns på menyn, Ölet och vinet är speciellt kryddade, Ölet med kanel (otroligt spännande smak och väldigt gott) och vinet var sött och lättdrucket. Det mesta serveras på lertallrikar och i lerkrus eller handblåsta färgade glas.Alltid väldigt mycket folk på denna krog